Kennis
Waarom filters
10-04-2020Er zijn verschillende filters beschikbaar voor verschillende problemen. Patiënten moeten de verschillende opties testen om uit te vinden welk filter hen het beste resultaat geeft. Voor personen met macula degeneratie, die meer of minder afhankelijk zijn van hun perifere visus, is het belangrijk dat het licht gefilterd wordt om verblinding tegen te gaan. Een filter kan daar vaak goed bij helpen.
Blue blocking
Wanneer het licht door de lens van het oog valt veroorzaakt het blauwe deel van het spectrum verstrooiing, waardoor vervorming van het beeld op de retina ontstaat.
Het doel van een filter is om dat licht te blokkeren. Veel personen die filterlenzen hebben uitgeprobeerd ondervinden een verbetering in comfort, scherpte en contrast. Dit is vooral het geval bij slechtziende personen voor wie het erg belangrijk is dat de informatie die op de retina komt zo helder en scherp mogelijk is.
Bescherming
De meest recente klinische studies tonen aan dat als UV en blauw licht de mogelijkheid krijgen om door de lens op de retina te komen, zij de retina kunnen beschadigen. Deze mate van beschadiging hangt af van de energie van het licht, hetgeen weer afhangt van de golflengte. Hoe korter de golflengte hoe hoger de energie en hoe meer schade het licht kan veroorzaken. Vooral het UV licht is schadelijk voor het oog. Tegenwoordig echter wordt blauw licht tot 460-470 nanometer ook als schadelijk beschouwd.
Standaard filters
400 blokkeert al het licht beneden 400 nm. en een klein gedeelte tot 420 nm. Kleur: erg licht oranje
450 blokkeert al het licht beneden 450 nm. Kleur: citroen geel
500 blokkeert 95% van al het licht beneden 500 nm. Kleur: geel
C1 blokkeert 80% van al het licht beneden 450 nm. Kleur: geel
511 blokkeert al het licht beneden 511 nm. Kleur: geel oranje
527 blokkeert al het licht beneden 527 nm. Kleur: oranje rood
550 blokkeert al het licht beneden 550 nm. Kleur: rood
585 blokkeert al het licht beneden 585 nm. Kleur: donkerrood